Tarihçe

Tarihçe

TÜRKİYE HALK OYUNLARI FEDERASYONU

TARİHÇEMİZ VE AMACIMIZ

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF), Anayasanın 58. maddesi ve 3289 sayılı kanuna istinaden T.C. Başbakanlık, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde 2001 yılında kurulan Federasyonumuzun başkanlığını atama ile Sn. Hasan Basri CANLI yapmıştır. Kültürümüzün en önemli yaşayan değerlerinden, halk oyunlarının korunması, gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması, geniş kitlelere tanıtılıp, yayılması, halk oyunları alanında çeşitli kurum ve kuruluşların düzenlemiş olduğu yarışmalarda birlik ve beraberliğin sağlanması, yarışmalarda kural ve kriterlerin tek elden düzenlenmesi ve uygulanması, halk oyunları alanında teknik eleman (hakem, antrenör) yetiştirilmesi amacı ile kurulan federasyonumuz, spor disiplini çerçevesinde kurulmuş sanatsal ve kültürel bir oluşumdur. Türkiye' de kurulu bulunan resmi spor federasyonlarından biridir. Federasyonumuzla ilgili yönetmelik 01.02.2003 tarih ve 25011 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Federasyonumuzun temel amacı; halk oyunlarının geniş kitleler tarafından tanınması, korunması, tanıtımının yapılması, ulusal ve uluslararası platformda en üst düzeyde temsil edilmesini sağlamakla birlikte; kendi kültürüne sahip çıkan, örf, adet ve göreneklerine duyarlı, kendini doğru ifade edebilen, sosyal, çağdaş, kötü alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir nesil yetiştirmektir.

Halk oyunlarımız tespit edilen 4000' in üzerinde oyun ile dünya üzerinde en zengin oyun karakterine sahip ülke konumuna gelmemizi sağlamıştır. Bir kültür ve medeniyetler beşiği olan yurdumuzun hemen hemen her yöresinde ayrı oyunlar, ayrı giysiler ve ayrı müziklere rastlamak mümkündür. Bu da yurdumuzun bu alandaki zenginliğinin bir göstergesidir.

Federasyon bünyesinde 81 il temsilciliği, tescilli 1900 kulüp, 1100 hakem, lisanslı 145325 sporcu, 14.000 antrenör, halk oyunları camiasının değerli üyelerinden ve akademisyenlerden oluşan alt kurul üyeleri bulunmaktadır.

THOF mahalli, geleneksel, stilize, komple nitelikli ve proje yarışmaları dallarında kulüpler arası halk oyunları yarışmaları düzenlemektedir. Bu düzenlediğimiz yarışmalarımız Minikler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler olmak üzere 4 farklı yaş kategorisinde yapılmaktadır. 12 farklı grup ve 4 Türkiye Şampiyonası olarak düzenlenen yarışmalara 81 il merkezinden yaklaşık olarak 650 kulüp ve 40.000 oyuncu katılmaktadır.

Atatürk'e göre kültür; hayatının bütün alanlarına egemen bir unsurdur. Biz de Atatürk'ün Türk kültürüne, tarihine ve diline verdiği değerden yola çıkarak geçmişine sahip çıkmayan ulusların geleceğinin de olmayacağı fikrini taşıyoruz. Eğitim programının ulusal karakter ve ulusal tarihle uyumlu olmasını isteyen Ulu Önderimiz gibi, ülkemizin milli kültürümüze sahip çıkmamızla gelişebileceğine inanıyor ve bu yönde gerekli adımları atıyoruz.